Javno saopštenje PDF Štampa El. pošta

Poučene zahtevima korisnika muzike i uzimajući u obzir veliku ekonomsku krizu koja pogađa ekonomiju naše zemlje, Organizacija proizvođača fonograma Srbije OFPS i Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora PI (u daljem tekstu Organizacije)

 

OBAVEŠTAVAJU JAVNOST

  1. Organizacije će u 2012. godini dati popust od 100%, odnosno neće naplaćivati jedinstvenu naknadu za javno saopštavanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija u zanatskim radnjama. Pod zanatskim radnjama podrazumevaju se: frizerski, kozmetički, pedikir i manikir saloni, pekare, poslastičarnice i kiosci sa brzom hranom koji nemaju prostor za smeštaj gostiju i u kojima se ne služe pića, obućarske, stolarske, bravarske, krojačke radnje, sajdžije, hemijsko čišćenje, automehaničarske i vulkanizerske radnje, limarske radnje.
  2. Organizacije su predložile prilagođavanje iznosa naknade u zavisnosti od geografskog položaja (veličina grada odnosno opštine sedišta), za ostale korisnike, i takav su predlog već dostavile Komisiji za autorsko i srodna prava koju je imenovala Vlada Srbije, i očekuju zvaničnu potvrdu ovog tela.
  3. Organizacije obaveštavaju javnost da se pod ostalim korisnicima iz prethodne tačke podrazumevaju sledeći korisnici: kafići, restorani, pekare i poslastičarnice koje imaju prostor za smeštaj gostiju i u kojima se služe pića, diskoteke, barovi, noćni klubovi, restorani na vodi, tržni i trgovinski centri, šoping molovi, mega i mini marketi, prodavnice, supermarketi, benzinske stanice, hoteli, moteli,  sajmovi, zabavni parkovi, saloni zabave, video igraonice, kockarnice, kladionice, bazeni, organizatori mitinga, sportskih i zabavnih manifestacija, utakmica, organizatori koncerata, sabora i muzičkih festivala, prodavnice muzičkih i drugih uređaja i sl.
  4. Organizacije pozivaju korisnike iz prethodne tačke da prijave javno saopštavanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija za 2012. godinu i na taj način ostvare popust od 33,3%, u skladu sa utvrđenom tarifom.
  5. Organizacije su spremne da u dobroj veri iniciraju pregovore i razgovaraju sa organizacijom za kolektivno ostvarivanje autorskih muzičkih prava (SOKOJ) o objedinjavanju naplate za javno saopštavanje.
  6. Organizacije će pozvati udruženja uvoznika informatičke delatnosti na nove pregovore u cilju uspostavljanja partnerskih odnosa povodom stupanja na snagu jedinstvene tarife za ostvarivanje prava na posebnu naknadu.

 

Organizacije još jednom obaveštavaju javnost da je, u skladu sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima i ratifikovanim međunarodnim konvencijama koje se odnose na zaštitu prava interpretatora i proizvođača fonograma, korisnik koji javno saopštava fonograme i na njima zabeleže interpretacije dužan da prijavi javno saopštavanje i plati odgovarajuću naknadu u skladu sa utvrđenom tarifom.

Sve informacije oko prijave javnog saopštavanja mogu se dobiti na brojeve telefona: 011/3099-335, 3099-336, 3099-227, kao i na internet stranicama www.ofps.org.rs i www.pravainterpretatora.org.

 
Copyright 2019 Prava Interpretatora - Organizacija PI.